Su Arıtma Aşamaları

Su Arıtma Aşamaları 

İçme ve kullanma sularının taşı gereken özellikler; 
  1. Su, kokusuz, renksiz, berrak ve içimi serinletici olmalı 
  2. Su, hastalık yapan mikroorganizmalar içermemeli 
  3. Suda sağlığa zararlı kimyasallar bulunmamalı 
  4. Su, kullanıma uygun sertlik derecesine sahip olmalıdır. ( içme sularında sertlik derecesi ne kadar düşükse su içimi o kadar rahat olur.) 
Şehir sularının arıtımında uygulanacak başlıca işlemler şöyledir. 

Ham Su ---> Havalandırma---> İlk Dinlendirme ---> Koagülan İlavesi --->İkinci Dİnlendirme   --> Kum Filtresi---> Aktif Kömür ---> İçme Suyu 


Havalandırma; Suda bulunan H2S gibi pis kokulu gazları uzaklaştırmak, suda oksijenle azot gazı çözünmesini sağlamak ve bazı organik bileşikleri CO2 e dönüştürmek, Fe +2 iyonlarını Fe+3 iyonlarına yükseltmek için yapılan işlemdir. Havalandırma işlemi ya alttan hava üflenerek ya da akış halindeki su hava ile temas ettirilerek yapılır. 

Kireç İlavesi: Sert suda bulunan magnezyum bikarbonat ve kalsiyum bikarbonat bileşikleri, sert sudan sönmüş kireç ilavesiyle çöktürülür ve uzaklaştırılır. Bu aşama aynı zamanda suyun sertliğinin giderildiği aşamadır. 

Suyun  Dinlendirilmesi; Barajlar ve büyük dinlendirme havuzlarında gerçekleştirilen işlem, bulanık suyun içindeki birçok yabancı maddenin dibe çökmesi esasına dayanır. Çöken maddeler bulanıklığa neden olan ve suda çözünmeyen maddelerdir.

Koagülasyon ( Pıhtılaştırma ); Atık su arıtımında, koloidal maddelerle askı halindeki çok küçük taneciklerin çökelmesini kolaylaştırmak için suya ilave edilen maddelere koagülant denir. Koagülant olarak genelde demir üç sülfat veya aliminyum sülfat kullanılır. Koagülantlar partiküllerin önce pıhtılaşmasını sonra çökmesini sağlar. 

Kum Filtresi; Su içerisinde askıda kalabilecek maddelerden arındırılmak için kum filtresinden geçirilir. Genellikle bu işlem sonrasında su aktif kömür olarak bilinen karbon filtreden de geçirilir. 

Klorlama ve Koku Giderilmesi; Suların hastalık yapıcı mikroorganizmalardan temizlenmesine dezenfeksiyon denir. En çok kullanılan dezenfektan Klordur. Ancak klor aşırı kullanımı suda kalıcı kokuya neden olur. Bu yüzden dezenfektan olarak ozon kullanılması daha uygundur. Çünkü ozon zamanla oksijene dönüşerek suda koku bırakmaz. 



21 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. KÖRFEZ ATATÜR ANADOLU LİSESİ ALİ TÜRKER 104

      Sil
  2. teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  3. EKSİKLER VAR YİNE DE SAĞOLUN

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok güzel yapmışlar eksikler var diyor ya

      Sil
    2. aynen adam akıllı teşekkür etmesini bil lütfen

      Sil
    3. sanana defakardo sanana

      Sil
    4. ssjsjsjsjsjsj ne kadar komiksiniz ya sjsjsjsjsjsjsjs

      Sil
    5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  4. Teşekkürler ^_^

    YanıtlaSil
  5. Sağol hacıtulim <4

    YanıtlaSil
  6. arkadaşlar aktif kömür tam olarak ne oluyor açıklayabilir misiniz?

    YanıtlaSil
  7. İstanbul Galatasaray Anadolu Lisesi Ömer Faruk Belen 2474

    YanıtlaSil
  8. Sağolun ama güzel anlatmamamısınız

    YanıtlaSil