Ağır Elementlerin Oluşumu










Büyük patlamadan 1 milyar yıl sonra evrenin sıcaklığı -200 0C ye kadar düştü. Hidrojen ve Helyum dan oluşan dev bulutlar gök adalar, daha küçük gaz yığınları ise ilk yıldızları oluşturdu. İlk yıldızlarda Hidrojen atomu çekirdekleri, nükleer füzyon tepkimeleri sayesinde kaynaşarak Helyuma dönüştü. 
İlk yıldızların şiddetli patlamasından ortaya çıkan yüksek sıcaklık ve basınç az miktarda daha ağır çekirdeklerin ortaya çıkmasını sağladı. 
Sayısı daha fazla olan ikinci nesil yıldızlarda az da olsa elementlerin bulunması sıcaklığın merkezde 108 0C’ye çıkmasını sağladı. Bu sıcaklık bir dizi nükleer füzyon tepkimesi için gerekli olan şarttı. Yıldızın yaşı ilerledikçe merkezindeki sıcaklık ve basınç yükselir. Sıcaklık 100 milyon Kelvine ulaştığında merkezdeki Helyum çekirdekleri kaynaşmaya ve Karbon çekirdekleri oluşturmaya başladı.Sıcaklık arttıkça Karbon Helyum ile füzyon tepkimesi ile Oksijen üretmeye başladı. 
Atom numarası 26 ya kadar olan elementler yıldızların içinde nükleer füzyon ürünleri olarak oluşur. 
Evrende bulunan daha ağır elementlerin oluşabilmesi için yıldızlardaki koşullardan daha fazlası gerekliydi. Bu koşullar çok büyük kütleli yıldızlar patladıklarında ( süpernova ) ortaya çıkar.   

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder