Boyalar ve Bileşenleri

BOYALAR VE BİLEŞENLERİ 
Yüzeylere renk vermek, süslemek, dış etkilerden korumak için kullanılan renkli kimyasallara boya denir. 
Boyalar KARIŞIMDIR
Boyaların 4 temel bileşeni vardır. 
  1. Çözücüler ( İncelticiler )  Boyanın uçucu kısmını oluşturan kimyasal maddelerdir. Kullanılan boyanın kimyasal özelliğini değiştirmeden incelten sıvılardır. Boyanın akışkanlığını uygun seviyeye getirmek için kullanılırlar.
Kullanılan çözücünün cinsine göre boyalar iki türe ayrılır.

Su Bazlı ( Plastik ) Boyalar ;  Çözücüsü su olan boyalardır. uygulandıkları yüzeyin dışarıdan hava almasını engellemedikleri için sağlık bakımından zararlı değillerdir.

Yağlı ( Sentetik ) Boyalar ; Çözücüsü tiner, aseton, alkol, toluen gibi organik maddeler olan boyalardır. Kullanılan bu çözücüler zararlıdır. uygulandıkları yüzeyi çok iyi kapatırlar. Bu nedenle hava geçirgenliklerini olmaz.

      2.  Bağlayıcılar 
Çözücülerin uçması sonucu, geriye kalan kimyasalların katılaşarak oluşturdukları tabakadır. Boyaya katkısı; sertlik, parlaklık, yapışma ve kimyasallara dirençtir. Bağlayıcı maddeler boyanın temelini oluşturan maddelerdir.

     3.   Örtücü ve Renklendiriciler ( Pigmentler ) 
Renk verici ve uygulandıkları yüzeyi örtücü maddelerdir. Boyanın bağlayıcı ve çözücü maddeleri içerisinde çözünmeyen maddesidir.
Titanyum dioksit, çinko oksit, demir oksit renk verici, çinko kromat, çinko fosfat korozyon önleyici pigmentlerdir.

     4.  Kimyasal Katkılar 
Boyanın yapısında çok az bulunan kimyasallardır. Katkı maddeleri boyanın verimini artırmak için kullanılır.
Kimyasal katkılar özellikleri bakımından çökme önleyici, köpük önleyici, UV ışınlarından koruyucu, kurutucular, matlaştırıcılar, antibakteriyeller şeklinde sınıflandırılabilir.












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder